Damien HIRST

Damien Hirst (1965)

Brits kunstenaar, geboren in 1965 in Bristol. Hirst, een controversieel en veelbesproken kunstenaar, maakt installaties die de toeschouwer confronteren met de relatie tussen kunst, leven en dood.

Hij verhuisde in 1984 naar Londen en werkte in de bouw voordat hij van 1986 tot 1989 een graad in de beeldende kunst haalde aan het Goldsmiths College.

Vanaf de jaren tachtig werkte hij als beeldhouwer en curator en markeerde hij de geboorte van de Young British Artists beweging.

In 1988, toen hij nog student was, organiseerde Damien Hirst de studentententoonstelling. Deze tentoonstelling, getiteld Freeze, werd gezien als een springplank voor Hirst en een hele generatie Britse kunstenaars, zoals Tracey Emin, Marc Quinn, Rachel Whiteread, Sarah Lucas...

In 1991 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de Woodstock Street Gallery. In deze tentoonstelling, "In and Out of Love" genaamd, vulde Damien Hirst de galerie met honderden levende tropische vlinders.

Damien Hirst werd wereldwijd bekend met zijn "Natural History"-serie: een verzameling hele of in stukken gesneden dieren (koeien, schapen, haaien, enz.) uitgestald in reusachtige aquaria gevuld met formaldehyde. De beelden van Damien Hirst zijn gedoemd te verdwijnen omdat het proces van ontbinding niet wordt gestopt maar vertraagd. Beetje bij beetje vervagen de kleuren van zijn werken. Damien Hirst wordt dan een media-icoon.

Sinds het einde van de jaren tachtig heeft Damien Hirst een uniek en gedurfd oeuvre ontwikkeld met een bijtend gevoel voor humor, waarin hij de complexe relatie tussen kunst, leven en dood onderzoekt via verschillende media - installatie, schilderkunst, beeldhouwkunst en tekeningen.
Volgens hem is kunst per definitie "een uitdrukking van het leven en niets anders... omdat er niets anders is".

Sinds 1987 zijn er over de hele wereld meer dan 90 tentoonstellingen volledig aan Damien Hirst gewijd.

In 1995 kreeg Damien Hirst de Turner Prize, een prijs voor een Britse hedendaagse kunstenaar onder de 50 jaar.

Tot zijn beroemdste werken behoren de reeks dieren in formaldehyde, waaronder The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (1991) en For the Love of God (2007), een platina afgietsel van een menselijke schedel bedekt met diamanten.

SELECTED WORK

Eternal Truth

63 x 47 x 22 cm

Kleurloos kristal en 18 karaat goud en verloren was Ed.7/20

2017

Discover the works by