Francis BACON

Francis Bacon (1909-1992)

Francis Bacon was een autodidactische Britse kunstenaar. Op zeventienjarige leeftijd, in conflict met zijn vader, verliet hij het ouderlijk huis in Londen voor Berlijn

In 1927 ontdekte hij de tekeningen van Pablo Picasso, tentoongesteld in de galerie van Paul Rosenberg in Parijs. Gefascineerd door de meester, besloot hij schilder te worden en nam een eerste stijl aan die gekenmerkt werd door kubisme en surrealisme.

In 1933 schilderde Francis Bacon een van zijn eerste "Kruisiging", die de aandacht trok van Herbert Read, een kunsthistoricus.
In 1943 werd Francis Bacon ontslagen uit het leger. Hij vernietigde veel van zijn werk vóór 1944, toen hij het werk maakte dat het echte begin van zijn carrière markeerde, een drieluik getiteld "Drie studies voor figuren aan de voet van een kruisiging".
Bij het maken van dit werk liet Bacon zich inspireren door de "Kruisiging" die Picasso in 1930 schilderde.
Het werk van Bacon werd pas na de Tweede Wereldoorlog echt erkend: zijn werken riepen extreme reacties op, vaak van intense weerzin, omdat ze zo gewelddadig en expressief waren. Zijn geïsoleerde, soms gekruisigde figuren onthullen de wreedheid van het menselijk ras op een bijna obsessieve manier. In het centrum van de picturale ruimte, belichamen zij de demonen van de schilder.
Francis Bacon vindt inspiratie en echo's van zijn onderzoek in de Spaanse schilderkunst, met name in Diego Velázquez en Francisco de Goya.

Zijn eerste solotentoonstelling vond plaats in de Galerie Hannover in 1949.
In 1962 organiseerde de Tate Gallery in Londen een tentoonstelling van het werk van Francis Bacon. In de jaren zestig schilderde Bacon verschillende iconische drieluiken, waaronder Three Figures in a Room in 1964. Na de zelfmoord van zijn partner George Dyer in 1971, maakte de kunstenaar drie triptieken waarin hij obsessief de plaats van de tragedie beschreef. Hij schilderde ook talrijke zelfportretten. Zijn favoriete thema is de weergave van het menselijk lichaam in de vorm van gevilde, geagiteerde en misvormde figuren. Grotendeels beïnvloed door de klassieke kunst, bouwde Francis Bacon een gewelddadig en hartverscheurend oeuvre op, waarbij hij de menselijke figuur, die hij niettemin uitsluitend schilderde, tritureerde, zonder ooit te streven naar de abstractie die zijn tijd dierbaar was.

"We moeten nooit vergeten dat een schilderij niet zo gewelddadig kan zijn als het leven zelf, en het leven is zo gewelddadig..."
Francis Bacon

SELECTED WORK

Etude pour une corrida

163.5 x 123.5 cm

Kleurenlitho offset_Ed 71/150

1971

Not anymore available

Second version of painting/1946

97.5 x 74 cm

Kleurenlitho offset_Ed 76/150

1971

Not anymore available

Discover the works by