Roman OPALKA

Roman Opalka (1931-2011)

Geboren in 1931 in Hocquincourt (Frankrijk), overleden in 2011 in Chieti (Italië), had Roman Opalka, een zeer getalenteerde jonge schilder, Eugène Delacroix als model. Hij had destijds tevreden kunnen zijn met zijn schilderij.

Maar hij was op zoek naar een project dat iets heel anders zou brengen dan kunst en geschiedenis zou maken. Van 1965 tot aan zijn dood wijdde hij zich aan zijn levenswerk, met als doel het spoor van een onomkeerbare tijd in te schrijven.

Zijn uitdrukkingsmiddelen zijn vooral zijn Details (op doek geschilderde nummerreeksen), fotografische zelfportretten en geluidsopnames van zijn stem.
Op doeken van 196x135 cm werkte Roman Opalka onvermoeibaar aan de digitale progressie.

De getallen zijn ongeveer 5 mm hoog, geschilderd met een maat 0 penseel.
Hij begon in het wit te schilderen op een zwarte achtergrond en vanaf 1972 voegde hij 1% wit toe aan elke achtergrond van nieuwe doeken.

In 2008 kwam het moment dat hij logischerwijs wit op wit ging schilderen. Hij noemde het "verdiend wit". Voor Roman Opalka is het onmogelijk om zijn werk te onderbreken, toch moet hij reizen, zijn gezondheid is fragiel...
In 1972 reageerde Roman hierop door zijn werk niet te onderbreken toen hij naar socialistische landen reisde. Hij werkt altijd het "schildersdetail" af voor een geplande reis en blijft de volgorde van de nummers in zwarte inkt op A4-papier schrijven.
Dit zijn de "reiskaarten".

Roman Opalka schildert de tijd niet, maar materialiseert deze in een monomaan werk, The Details, dat gebaseerd is op drie elementen: zijn schilderijen, zijn opnames en zijn foto's.

SELECTED WORK

Carte de Voyage Detail (2875545 - 2878714)8)

33 x 24 cm

Encre de Chine sur papier

1965/- ∞

Learn more
Not anymore available

Discover the works by