Peter HALLEY

Peter HALLEY (1953)

Amerikaanse kunstenaar geboren op 24 september 1953 in New York. Peter Halley is een schilder en prentmaker die verbonden is met de minimalistische, neoconceptuele en neo-geo bewegingen. Hij is zowel kunstenaar als kunsttheoreticus, auteur van essays, en is geïnteresseerd in de historische en contextuele variaties van betekenissen die geometrie kan aannemen.

Peter Halley begon zijn studie aan de Philips Academie in Massachusetts. Hij studeerde af in 1971 en ging daarna naar Yale University voor kunstgeschiedenis. Hij wordt beschouwd als een van de leidende figuren van zijn generatie en is beroemd om zijn geometrische en kleurrijke werken, die hij Prisons of Cells noemt als verwijzing naar onze stedelijke omgeving en de sociale organisatie van de wereld waarin wij leven.

In het begin van de jaren tachtig werd de Amerikaanse schilder Peter Halley de woordvoerder van een nieuwe abstractie in de New Yorkse kunstscène, Neo-Geo genaamd.
Als onderdeel van de Neo Geo beweging ontwikkelde de Amerikaan Peter Halley een geometrische taal. Zijn werk aan een reeks motieven die aan de gevangenis en de cel doen denken, roept de organisatie van de hedendaagse sociale ruimte op, die onderhevig is aan een toenemende geometrisering die bijzonder scleroserend is voor leven en denken. Zijn hoofdthema blijft isolement, of het nu gaat om het isolement van individuen in de gevangenis of om het lot van het beperkte individu in een kapitalistische maatschappij.

Zijn visueel opvallende minimalistische werken van "gevangenissen" of "cellen" worden gekenmerkt door het gebruik van fluorescerende industriële verven en synthetisch gips (Day-Glo" of "Roll-a-Tex", verdikkingsmiddel of fluorescerende synthetische kleur).
De werken van Halley symboliseren de sociale organisatie binnen onze post-industriële samenleving en onderstrepen de invloed van wiskundige en computermodellen en van communicatiestromen op alle aspecten van ons leven.
 
Zijn eerste solotentoonstelling vond plaats in 1978. Van 1984 tot 1987 stichtte en leidde hij de galerie International With Monument met Ashley Bickerton, Jeff Koons en Meyer Vaisman.

Peter Halley heeft talrijke solotentoonstellingen gehad in instellingen, waaronder het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid (1992), het Dallas Museum of Art (1995), het MoMA in New York (1997), het Musée d'Art Moderne et Contemporain Saint-Étienne Métropole (2014),... Zijn werken bevinden zich in de belangrijkste collecties, zoals het Dallas Museum of Art, het Guggenheim Museum in New York, het San Francisco Museum of Modern Art, het Centre Pompidou in Parijs en het Musée d'Art Contemporain in Lausanne.

Tegenwoordig woont Halley in New York. Als voorzitter van de kunstafdeling van Yale University zet hij zich in voor de opleiding van de volgende generatie kunstenaars. 

SELECTED WORK

Artifact

183 x 212 cm

Acryl op doek

2006

Not anymore available

Discover the works by