Robert RAUSCHENBERG

Robert RAUSCHENBERG (1925 - 2008)

Geboren op 22 oktober 1925 in Port Arthur (Texas) en overleden op 12 mei 2008 in Captiva (Florida)

Robert Rauschenberg is vooral bekend om zijn werk in de jaren vijftig, een periode in zijn carrière tussen abstract expressionisme en popart.
Zijn belangrijkste ontmoeting met kunst vond plaats in deze periode toen hij studeerde aan het Black Mountain College, waar hij Josef Albers en John Cage ontmoette, met wie hij zeer bevriend raakte, en later aan de Art Students League in New York, waar hij bevriend raakte met Cy Twombly.
Tijdens zijn eerste jaren in New York trok hij de aandacht met zijn Black Paintings en White Paintings. In deze periode ontmoette hij Jasper Johns.
Johns en Rauschenberg werden minnaars en hun respectievelijke artistieke benaderingen werden sterk beïnvloed door deze relatie.

Hij was een belangrijk lid van de na-oorlogse Amerikaanse avant-garde.
Samen met zijn collega en vriend Jasper Johns creëerde hij werken die als neo-Dadaïstisch werden beschouwd. Hij keerde zich af van het abstract expressionisme in de jaren 1950 en liep vooruit op de opkomst van de Pop Art in de jaren 1960. Bekend om zijn Combines schilderijen-sculpturen die de twee dimensies van het doek afbreken en zijn conceptuele kunst meesterwerk "Erased de Kooning" (1953), toont Rauschenberg de invloed van Marcel Duchamp in zijn werk.

Gedurende zijn hele carrière bleef hij gevonden materialen in zijn schilderijen verwerken.

In 2008 overleed Rauschenberg aan een hartaanval op Captive Island, Florida.

SELECTED WORK

Sans titre

107.5 x 80 cm

Edition signée et numérotée 95/175

1993

€ 1.750,00

Discover the works by