Sam FRANCIS

Sam FRANCIS (1923 - 1994)

Geboren op 25 juni 1923 te San Mateo (Californië) en overleden op 4 november 1994 te Santa Monica.

Samuel Lewis Francis was een Amerikaanse schilder.
Hij ontwikkelde een nieuwe esthetiek van kleur en een nieuwe opvatting van het doek en sloot zich daarmee aan bij de verschillende stromingen van zijn tijd die door Amerikaanse kunstenaars als Rothko, Pollock, de Kooning en Kline waren geïnitieerd en ontwikkeld.
Hoewel hij vaak in verband wordt gebracht met de stromingen van het abstract expressionisme, tachisme, action painting en colorfield painting, beperkt hij zich tot geen van deze stromingen.
Hij studeerde medicijnen en psychologie aan Berkeley.
In 1943 ging hij bij het leger als vliegenier, maar in 1944 stortte zijn vliegtuig midden in de woestijn neer.
Gewond lag hij twee jaar in het ziekenhuis en toen begon hij te schilderen. "Mijn schilderij kwam voort uit de ziekte. Ik verliet het ziekenhuis door mijn schilderij. Ik leed in mijn lichaam [...] en het was omdat ik kon schilderen dat ik in staat was om mezelf te genezen."

Nadat hij het ziekenhuis had verlaten, begon Sam Francis kunst te studeren in Berkeley bij illustere leraren zoals Marc Rothko, en in 1946 maakte hij kennis met abstracte kunst door lessen te volgen bij Clyfford Still.

Hij vertrok naar Parijs rond 1948-1949 waar hij Amerikaanse kunstenaars ontmoette, die vandaag bekend staan als action painters. Hij leende van hen en mengde verschillende technieken zoals dripping en all-over. Hij werd zelfs omschreven als een tachist, een naam die verwijst naar de spontaan ontstane willekeurige vlekken. Het was Parijs dat Sam Francis voor het eerst erkenning en bekendheid gaf. In 1952 organiseerde de galerie Nina Dausset zijn eerste tentoonstelling.

Voor hem versmelt het witte doek met de hemel, de plaats van oneindigheid in de schilderkunst. Hij was geïnteresseerd in "de ruimte die zich uitstrekt tussen de dingen". Net als blobs zijn alle elementen die interpretatie mogelijk maken geëlimineerd, zodat alleen diepte overblijft: "Diepte is alles.
Door de figuren te verwijderen, verwijdert Sam Francis het eindige om alleen het oneindige te behouden, zijn werken zijn dan slechts stukjes oneindigheid, die zich tot ver buiten het doek voortzet.

Onder invloed van de kleurschilderkunst werkte Sam Francis op witte achtergronden, waarop hij kleurvlakken aanbracht die vloeiden, de lege ruimte omsloten of juist vrijmaakten.

Zijn werken worden bewaard in talrijke musea, waaronder New York, Los Angeles, Parijs, Zürich en de Tate Gallery in Londen.
Sam Francis overleed in Santa Monica (USA) in 1994.

SELECTED WORK

SF91-112

91 x 183 cm

Acrylverf op papier

1991

Not anymore available

Discover the works by