Salvador DALI

Salvador DALI (1904 - 1989)


Salvador Dalí werd op 11 mei 1904 geboren in Figueras, in de Spaanse regio Empordà.

De Spaanse schilder Salvador Dalí is een van de bekendste kunstenaars van de 20e eeuw. 
Als meester van het surrealisme zijn zijn werken wereldberoemd, zoals het schilderij "The Persistence of Memory" dat hij in 1931 maakte.
Salvador Dali, even bekend om zijn werk als om zijn excentriciteiten, heeft zich op vele terreinen begeven, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, juwelen, architectuur, literatuur of zelfs film en theater.

Van 1921 tot 1925 studeerde Dali aan de San Fernando Academie in Madrid, waar hij bevriend raakte met de dichter Federico García Lorca en de filmmaker Luis Buñuel. 
Zijn eerste solotentoonstelling vond plaats in 1925 (Galerie Dalmau, Barcelona), waarbij Picasso en Miro belangstelling begonnen te tonen voor zijn werk. 

Dali werd eerst beïnvloed door het futurisme, toen door het kubisme, we zijn in 1925

In april 1926 maakte Dali zijn eerste reis naar Parijs, waar hij Picasso bezocht. 

In 1927 werd Dalí verbannen van de Academie voor Schone Kunsten in Madrid.

Tijdens een tweede reis naar Parijs in 1929, ter gelegenheid van de opnames van de korte film die hij samen met Luis Buñuel had geregisseerd, "Un chien andalou", ontmoette hij dankzij zijn Catalaanse vriend Joan Miró de kring van kunstenaars van de surrealistische beweging. Daar ontmoette hij André Breton, René Magritte, Paul Éluard en andere grote namen uit de schilderkunst. 

Tijdens de zomer, die Dalí met zijn nieuwe vrienden doorbracht, werd hij smoorverliefd op Gala, de vrouw van Paul Éluard. De gevoelens waren wederzijds, en de tortelduifjes zouden vanaf dat moment hun leven samen doorbrengen. 

Dali vond zijn eigen stijl vanaf 1929, het jaar waarin hij een volwaardig surrealist werd en de paranoïde-kritische methode uitvond. 

Uitgesloten van deze groep een paar jaar later, leefde hij door de Spaanse Burgeroorlog in ballingschap in Europa, voordat hij Frankrijk in de oorlog verliet voor New York, waar hij acht jaar woonde en zijn fortuin maakte. 

Bij zijn terugkeer naar Catalonië in 1949 wendde hij zich tot het katholicisme, kwam dichter bij de renaissanceschilderkunst en liet zich door de wetenschappelijke ontwikkelingen van zijn tijd inspireren om zijn stijl te ontwikkelen in de richting van wat hij "corpusculaire mystiek" noemde. 

Dali's meest voorkomende thema's waren dromen, seksualiteit, eten, zijn vrouw Gala en religie.
Als zeer fantasierijk kunstenaar vertoonde hij een opmerkelijke neiging tot narcisme en megalomanie, waardoor hij de aandacht van het publiek kon trekken, maar ook irritatie wekte bij sommigen in de kunstwereld, die dit gedrag zagen als een vorm van publiciteit die soms verder ging dan zijn werk. 

In de jaren zestig was Dalí steenrijk en werd hij door de Spaanse staat gedecoreerd. 
In dezelfde periode ontmoette hij Amanda Lear. Ze werd de muze van de schilder, diende als model en woonde samen met het echtpaar Dalí-Gala. 

Het idee om een theater-museum te bouwen in zijn geboortestad Figueras ontstond bij Salvador Dalí. 

In 1969 kocht hij kasteel Púbol voor Gala.

Op 28 september 1974 werd het Dalí Theater-Museum ingehuldigd. 
Een waar kunstwerk van surrealistische kunst, een eerbetoon aan de carrière van Dalí. 

Dalí, die vanaf 1980 aan de ziekte van Alzheimer leed, werd in 1982 weduwnaar, na de dood van zijn vrouw Gala. Daarna verhuisde hij naar het kasteel van Púbol. 

De koning van Spanje, Juan Carlos, benoemde Dalí tot Markies van Púbol. 
De schilder werd echter gedwongen terug te keren naar zijn Theater-Museum nadat het kasteel in 1984 afbrandde. 

De briljante en excentrieke Salvador Dalí stierf op 23 januari 1989 in Figueras op 84-jarige leeftijd. 
De Spaanse schilder ligt begraven in de crypte van zijn Theater-Museum

SELECTED WORK

Étude pour « Le crâne de Zurbaran »

19.7 x 17.2 cm

Recto: Pen en zwart potlood tekening op papier. Verso: Zwarte potloodschets (Studie voor olieverf op doek "Stilleven, 1956)

1956

Not anymore available

« Nu montant l’escalier » ou « Hommage à Marcel Duchamp »

55 x 32.5 x 37.5 cm

Verloren was brons. Gesigneerd "Dali" op het linkerbeen en genummerd onder de handtekening 44/99. Editie van 99 exemplaren en 9 P.E. (Proof Edition). Draagt het stempel van de Bonvicini Foundry, Verona

1973

Not anymore available

La blouse de Médecin

105 x 63 x 150 cm
19 x 10.5 cm

Brandwerende verf op doek van een medisch schort (maat 52)/ Gesigneerd in verf over de breedte

1972

Discover the works by